Türkçe English العربية

HİZMETLERİMİZ

Lojistik sektörü 2016'da daraldı

Lojistik sektörü Rusya ve Suriye'deki gelişmeler, AB sınır geçişlerinin zorlaşmasıyla 2016'da hafif daraldı, 2017'de de benzer bir seyir bekleniyor.
Lojistik sektörü Rusya ile yaşanan siyasi kriz, güney sınırındaki çatışma ortamı, dövizdeki dalgalanma ve mülteciler nedeniyle AB'nin sınır geçişlerini zorlaştırması sebebiyle 2016'yı hafif daralma ile tamamlarken; devam eden belirsizliklerle sektörün 2017'de de önceki yıla paralel bir görünüm sergilemesi bekleniyor. Ancak 2017'de demiryolu taşımacılığının serbestleşmesi, devreye girmesi beklenen Kars-Tiflis demiryolu hattı ve Suriye'de oluşabilecek olası barış ortamının getireceği iş hacminin sektörü olumlu etkileyebileceği belirtiliyor.

Artan taşımacılık maliyetleri ise sektörün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilerken; yabancı yatırımcı ilgisindeki düşüş ise sürüyor. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) tarafından düzenlenen yıllık değerlendirme toplantısında konuşan UTİKAD Başkanı Emre Eldener, "Rusya ile yaşanan kriz, Irak ve Suriye'deki problemlerden ötürü Ortadoğu'ya giden karayolunun kapanması, 15 Temmuz sonrası yatırımların genel anlamda beklemeye girmesi ve mülteciler nedeniyle AB'nin sınır geçişlerini zorlaştırması lojistik sektörünü olumsuz etkiledi" dedi ve ekledi: "Döviz kurlarındaki ciddi dalgalanma da işimizi düşürdü. Antrepolarda mallar kaldı. Döviz düşer umuduyla ithalatlar ertelenince, ithalat yüklemeleri azaldı... Önümüzdeki günlerde yük taşımalarının azalmasının sektörün cirosuna olumsuz etki edeceğini söylemek mümkün.

Toplantıda verilen bilgiye göre, taşımacılık, lojistik, depoculuk faaliyetlerini içeren sektör cirosu 2016 yılında 100 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşirken; sektörde bir önceki yıla göre hafif küçülme gözlendi. Bu yıl da 2016'ya benzer bir görünüm beklediklerini belirten Eldener, "2017'de zor bir yıl olacak. Belirsizlikler sürüyor... Rusya ile ilişkiler düzeldi ama mal sevkiyatındaki sınırlamalar henüz tam olarak kalkmadı... 2017'nin de 2016'ya benzer geçeceğini düşünüyoruz" dedi. Eldener, Türkiye'nin dış ticaretinde yaşanan daralmanın da doğrudan sektöre yansıdığını söyledi.