Türkçe English العربية

HİZMETLERİMİZ

Doların düşüşü tedirginliği azalttı

IMS Lojistik Genel Müdürü Mustafa İmrak, “Irak’ta ekonomik tedirginlik sürüyor. Bu durum en çok Türkiye’yi etkilese de dolardaki düşüş tedirginliği azaltıyor” dedi.

BESTE KOÇ - ÖZEL HABER
IMS Lojistik Genel Müdürü Mustafa İmrak, yakın dönemde Kuzey Irak ağırlıklı olmak üzere yaptığı gezinin izlenimlerini gazetemize anlattı. Irak’ın içinde bulunduğu şiddet sarmalının Türkiye’yi direkt etkilediğini belirten İmrak, “Irak’ta yaşanan çatışma ortamı bizi çok olumsuz etkiliyordu. Son dönemde dövizde yaşanan yükseliş sorunu daha küresel bir boyuta taşıdı. Ama bundan en çok etkilenen yine Türkiye-Irak arası ticaret ilişkileri oldu. Sevindirici olan dolarda yaşanan düşüş. Şu anda Irak’la olan ticaretimiz iyimser bir havaya girdi” diye konuştu. Irak’ta yaşanan sorunlara IŞİD öncesi ve sonrası bakmak gerektiğinin altını çizen İmrak, “Özellikle Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimiyle merkezi Irak hükümeti arasında ipler kopmuş durumda. Yerelde merkezi yönetime karşı bir tedirginlik ve güvensizlik var. Buna bir de Basra’da yaşanan ayaklanmayı da eklemek gerek. Bu gelişmeler ülkede istikrarsızlığı derinleştirdi. Siyasal alanda atılan adımlar uzlaşı yerine çelişkileri derinleştirdi. Kuzey Irak’taki referandum ve hala akıbeti belli olmayan bir seçim söz konusu. Bu da toplumsal, siyasal ve ekonomik her türlü ilişkimizi etkiliyor” sözlerine yer verdi. İmrak, son dönemde Dolardaki düşüşün belirgin bir iyimser hava yarattığını da ifade ederek, “Dolardaki düşüş iyimser bir hava yarattı. Bunun devamı gelirse Irak’taki ticaretimizin daha olumlu bir noktaya evirileceğini söylemek mümkün” dedi. 
TÜRKİYE’DEN BEKLENTİLER
Irak’ın Almanya ile birlikte Türkiye’nin dış ticaret hacminde ilk sırada yer alan bir ülke olduğunu belirten İmrak, şunları söyledi: “Anlattıklarımız Türkiye’yi doğal olarak direkt etkiliyor. Buna karşılık Irak halkının da bizden beklentileri var. Bir kere halk Türkiye’yi çok seviyor. İstikrar açısından ülkemizi rol model olarak görüyorlar. Ortadoğu’daki dengelerde Türkiye’nin daha çok inisiyatif almasını bekliyorlar. Sahiplenme bekliyorlar. Özellikle Irak’ta yaşayan Kürt nüfusunun Türkiye’ye ciddi bir sempatisi var. Tabii tarihsel ve kültürel bağlar bunda çok etkili. Bu nedenle Türkiye’nin bu karmaşa ortamında dahi Irak’ta yıldızının parladığını söylemek mümkün.” İmrak, iş insanı olarak da meseleye daha geniş bir çerçeveden baktığını ifade ederek, “Biz Irak’ta veya dünyanın başka ülkelerinde sadece kendimizi değil; ülkemizi de temsil ediyoruz. Türkiye’nin dışında da bazı ülkelerin oradaki ticaret pastasına dahil olma isteği var. Bu nedenle oradaki varlığımızı ülkemizin varlığıyla bir tutuyoruz. Fedakarlık yapacağız; ama orada çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.