Türkçe English العربية

HÄ°ZMETLERÄ°MÄ°Z

Lojistik sadece nakliyat deÄŸildir

Ä°MS Lojistik Yurtdışı Satış Müdürü Serhat Ä°mrak, Havajet Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öÄŸrencilerine sektörü anlattı. Ä°mrak, “Lojistik, bütün ülkelerle baÄŸ kurmanın somutlaÅŸtığı ticari bir alandır ve ticaretten daha fazlasıdır” dedi

Ä°MS Lojistik Yurtdışı Satış Müdürü Serhat Ä°mrak, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Havajet Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öÄŸrencileriyle bir araya geldi. Menemen’de bulunan okulun konferans salonunda gerçekleÅŸtirilen söyleÅŸiye Okul Müdürü Bülent KarakuÅŸ ve öÄŸretmenler de katıldı. Lojistik sektörüyle serüvenini anlatan Ä°mrak, gençlere lojistiÄŸin dünya ölçeÄŸindeki imkanlarını da anlattı.

‘MESLEĞİ SEVMENÄ°Z GEREK’

Lojistik sektöründe baÅŸarılı olmanın ilk koÅŸulunun mesleÄŸi sevmek olduÄŸunu belirten Ä°mrak, “Ben önceleri mesleÄŸi düÅŸünmüyordum. Düz lise mezunuyum ve açıkçası hukuk fakültesi okumayı düÅŸünüyordum. Sonrasında Okan Üniversitesi Uluslararası Lojistik Bölümü’nü bitirdim ve mesleÄŸi sevdim. Çok ayrı bir dinamizmi var. Åžu anda aynı üniversitede yüksek lisans yapıyorum.  Meslekten çok keyif aldığımı belirtmek isterim” dedi.

‘HAREKETLÄ° BÄ°R MESLEK’

Ä°mrak, lojistik sektörünün aslında gençler için uygun bir alan olduÄŸunu belirterek, “Aksiyonu seviyorsanız bu mesleÄŸi de seversiniz. Çünkü dünyanın bütün coÄŸrafyalarını takip halinde olacaksınız. Çok farklı kültürlerle iç içe olacaksınız. Çağımızın iletiÅŸim araçlarını iyi kullanacaksınız ve yaptığınız iÅŸler bu ÅŸekilde ilerleyecek” diye konuÅŸtu.

MesleÄŸin sosyallik ve donanım gerektirdiÄŸini kaydeden Ä°mrak, “Öncelikle Ä°ngilizceye hakim olmanız gerekir. Ama artık bu çaÄŸda bu da yetmiyor. Bence Ä°spanyolca ve Arapçaya da yönelin. Arapça bulunduÄŸumuz coÄŸrafya için çok önemli bir dil. Çok dilli bir insan olursanız dünya yurttaşı olmuÅŸ olursunuz. Ama sektörde kalıcı olmak için en önemli koÅŸul Ä°ngilizceyi bilmektir” sözlerine yer verdi.

HUKUKÄ° ALANIN DURUMU

ÖÄŸrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Ä°mrak, sektörün uluslararası hukuk bilgisiyle çok yoÄŸun bir ilgisi olduÄŸunu ifade ederek, “Dünyanın çok farklı ülkelerinden ürün taşımak belli bir hukuk bilgisini de gerektirir. Firma olarak zaten hukuki donanımı yüksek bir ekiple çalışıyoruz; ama hukuki olarak da genel geçer bilgilere sahip olmak gerek. En önemlisi iÅŸi iyi takip etmek gerek” diye konuÅŸtu.

146 ÜLKEYLE Ä°Åž YAPIYORUZ

Ä°mrak, dünyanın 146 ülkesiyle iÅŸ yaptıklarını belirterek, “Dünya genelinde 146 ülkede bulunan güvenilir acente ağımız ile karayolu, denizyolu ve havayolu entegreli Door To Door teslimatlar saÄŸlıyoruz. Bu da kendi içinde bir takibi gerektiriyor. Bu konuda da gayet baÅŸarılıyız. Buradan dil meselesine bir daha dönmek istiyorum. Yani sizin Ä°ngilizce biliyor olmanız farklı ülkelerden de size sektörde alan açılmasını saÄŸlayan bir faktördür” açıklamasını yaptı.

Dünyadaki geliÅŸmelerin bütününün sektörü etkilediÄŸini aktaran Ä°mrak, “Siyasi ve toplumsal geliÅŸmelerin bütünü sektörü etkiliyor. Firma olarak biz, her türlü zorluÄŸa raÄŸmen bulunduÄŸumuz alanı terk etmemekle baÅŸarıya ulaÅŸtık. ÖrneÄŸin 146 ülkeden söz ediyorum ya, bizim için hala en zorlu ülke Irak’tır ve en çok iÅŸ yaptığımız ülkelerden biridir. Çünkü savaÅŸ sonrası o bölgede var olmakta ısrar ettik. Aynı tutumu Afganistan için de sergiledik. Bu bir baÅŸarı getirdi” ifadesine yer verdi.

Ä°mrak, Türkiye’nin özellikle havayolu ulaşımında günden güne önemli bir mesafe kat ettiÄŸini söyleyerek, “Türkiye, bölgesinde adeta bir hava üssü haline geldi. Bu nedenle sizin bulunduÄŸunuz okulun önemi de artıyor. Türkiye, havayolu taşımacılığında çok daha iyi bir noktaya gelecek. Aldığınız mesleki eÄŸitimi bu açıdan da deÄŸerlendirin. Bizler de firma olarak havayolu taşımacılığını önemsiyoruz ve iÅŸ hacmimizin önemli bir kısmını oluÅŸturuyor” dedi.

OKULDAKÄ° BAÅžARIYA DÄ°KKAT

ÖÄŸrencilere okuldaki performanslarıyla ilgili de görüÅŸlerini aktaran Ä°mrak, “Ä°yi bir firmada staj yapmanız önemli. Bu firma biz de olabiliriz. Ancak, nereye giderseniz gidin, sizin okuldaki baÅŸarınız dikkate alınacaktır. Bu nedenle okulda baÅŸarılı öÄŸrenciler olmaya özen göstermeniz gerekiyor. Tabii, ÅŸunu da belirteyim, sonuçta belirleyici olan sizin sahadaki pratiÄŸinizdir. ÖrneÄŸin bir staj dönemindeki pratiÄŸiniz çok iyi deÄŸilse okuldaki baÅŸarınız da çok anlamlı olmuyor. Okulu ve dersleri ihmal etmeden sahayı öÄŸrenmeniz ÅŸart” dedi.

AVANTAJLI BÄ°R MESLEK

ÖÄŸrencilerin sektör personelinin kazancıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Ä°mrak, “Sektörde maaşın sınırı yok. Tabii bu sizin donanımınıza ve ortaya koyduÄŸunuz çabaya baÄŸlı. Sözünü ettiÄŸimiz özellikte bir sektör çalışanı olduÄŸunuz sürece bu meslekte kalırsınız ve yükselirsiniz” görüÅŸünü aktardı.

Ä°mrak, özellikle gençlerin mesleÄŸe yönelmesini önemsediklerini anlatarak, ÅŸunları söyledi: “Elimizden geldiÄŸince eÄŸitim kurumlarına gidip sektörü anlatmaya çalışıyoruz. SöylediÄŸimiz gibi, lojistik aslında gençler için çok uygun bir sektör. Çünkü genç insanlar geliÅŸmeleri çok daha yakından takip edebilir ve kavrayabilir.”

Okul Müdürü Bülent KarakuÅŸ da,  sektörü tanımanın önemli olduÄŸunu belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu: Burada deÄŸerli konuÄŸumuzdan öÄŸrendikleriniz, dinledikleriniz çok önemli. MesleÄŸin içinden gelen insanlarla buluÅŸmanızı önemsiyoruz. Bugünden sonra da sizler, kentimizde ve Türkiye’de hizmet veren firmaların da takipçisi olun. Sektördeki geliÅŸmeleri sıkı takip edin ve neler yapıldığına bakın. Siz öÄŸrencilerimizin staj süreçleri dahil her dönemde saÄŸlıklı bir mesleki eÄŸitim almaları için çalışmaya devam edeceÄŸiz.”

EtkinliÄŸin sonunda Serhat Ä°mrak ve öÄŸrenciler birlikte fotoÄŸraf çektirdi. Okul Müdürü KarakuÅŸ da, Ä°mrak’a okul yönetimi adına çiçek takdim etti.